Kalmar län

Kvinnorna leder oppositionen i Region Kalmar

1:46 min

Det blir herrarna mot damerna när Moderaterna och Kristdemokraterna bildar opposition mot majoriteten när landstinget blir Region Kalmar.

Under onsdagen visade Moderaternas Malin Sjölander och Kristdemokraternas Gudrun Brunegård upp en enad front efter sveket från sina tidigare allianskollegor i Centerpartiet och Liberalerna i Region Kalmar. Sorgearbetet har de lagt bakom sig och siktar nu istället på framtiden.

– Vi lägger oss inte ner och gråter utan tar tag i situationen och har en tydlig plan framåt. Vi kommer att fortsätta driva en konstruktiv och offensiv allianspolitik. Och välkomnar Centerpartiet och Liberalerna tillbaka om fyra år, säger Gudrun Brunegård till P4 Kalmar.

Det blir nu två kvinnliga gruppledare som kommer att leda oppositionen och de båda ser fram emot att se om det kommer att ha någon betydelse under den kommande mandatperioden. 

Vad det gäller kommande samarbeten med övriga partier så har man ännu inte stängt några dörrar.

– Vi har två partier som står utanför oss i den samlade oppositionen och det är ju Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Hittills är det ingen av dem som har kontaktat oss för gemensamma utspel eller politik. Vi känner oss så trygga med varandra, Gudrun och jag, så att vi fokuserar på vår egna politik i första rummet, säger Malin Sjölander.