Svenska samernas riksförbund: Samebyarna är nästintill rättslösa

0:24 min

Toleransnivå om förlust på max 5% till rovdjur samt lagstiftning är SSR:s svar på Uppdrag gransknings reportage, Rovdjuren och rendöden.

- Kravet om att införa toleransnivån i lag eller förordning har ställts till politiker, beslutsfattare och myndigheter vid flertalet tillfällen av såväl SSR, Sametinget som samebyarna. Nu är det dags att regeringen ser till att det blir verklighet, säger Niila Inga, förbundsordförande i Svenska samernas riksförbund.

I ett pressmeddelande skriver SSR att statens toleransnivå för renförluster till rovdjur om 10% inte har förvekligats och att den därför måste införas i lag eller förordning. SSR:s medlemmar har antagit en egen toleransnivå för förluster till rovdjur är 5%.

- Samebyarna är nästintill rättslösa i frågor kopplade till dagens rovdjursförvaltning. Möjligheterna till att vidta åtgärder är begränsade, samtidigt som förlusterna av renar till rovdjur konstant ökar, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist vid SSR.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio