
Ljuden bestämmer vilken väg du tar till jobbet
Ljuden omkring oss kan bestämma vilken väg vi tar till jobbet och var vi väljer att prata och att vara tysta. Etnologen Karin Eriksson Aras vid Uppsala universitet har undersökt hur människor påverkas av ljuden i sin vardag.
Karin Eriksson Aras har vandrat många timmar på Galatabron i Istanbul och intervjuat människor om hur de upplever ljuden omkring sig.
– Vi behöver bege oss in i verkligheten, prata med människor som lever bland och skapar ljud, säger hon.
Hon upptäckte till exempel att folk valde att promenera tysta vissa sträckor och att slå sig ned och prata där det fanns vad hon beskriver som ett mellanrum, alltså lugnare platser mellan andra ofta stökigare miljöer.
– Känner man till staden så vet man att det är lika bra att gå tyst över Galatabron och sätta sig och prata i mellanrummet istället, förklarar hon.
Mellanrum är viktigt att tänka på i stadsplaneringen, menar hon.
– Man får inte bygga bort dem. Det är lite som musik. Det skulle vara jobbigt att lyssna till ett stycke som bara pågår i en enda fras. Det måste finnas lite andrum, säger hon.
Ett annat begrepp som Karin Eriksson-Aras presenterar i sin avhandling är att "borthöra" ljud. Vid en trapp på Galatabron träffade hon femårige Fati som säljer pappersnäsdukar på bron. Han kunde sitta och leka i trappen trots att människor nästan klev på honom och ambulanser körde förbi alldeles intill.
– Han borthör alla ljud han omges av, för att klara av dagen vid Galatabron. Man kan ju inte blunda med öronen, men man kan välja att borthöra information för att i stället sålla fram vad som är viktigt.
Källa: Eriksson Aras, K. 2018. Ljudrum. En studie av ljud och lyssnande som kulturell praktik. Uppsala universitet.