Laponias ordförandeskap ska rotera mellan parterna

Den över ett år långa konflikten om ordförandeskapet i Laponia har fått en lösning men ordförande för samebyarnas sammanslutning, Mijá Ednam, är besviken.

Desto nöjdare är Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson. Hans kommun är den som krävt att ordförandeskapet ska rotera mellan parterna för att få en tydlig lokal förankring.

- Det är bra att man delar ansvar och möjligheter. Här tror jag att vi lyckas bra om vi har en lokal förvaltning som känns väldigt lokal och det innebär det också när vi har ett roterande ordförandeskap. Jag tror att det här stärker förvaltningen av världsarvet Laponia, säger Robert Bernhardsson.

Laponiatjuottjudus har haft en arbetsgrupp med processledare där de jobbat för att få till konsensus i ordförandefrågan. Samebyarna och Jokkmokks kommun har stått långt ifrån varandra i frågan. 

Mijá Ednams ordförande Helena Omma, är inte nöjd med det beslutet. Ärendet om ett roterande ordförandeskap mellan parterna har behandlats på Mijá Ednams extra årsmöte, beslutet där blev att fyra samebyar godtog förslaget medan tre var emot. Nu finns en oro hos ordföranden vad som händer med den samiska förvaltningen.

- När processen var klar och Laponiatjuottjudus inrättades gjordes en skriftlig plan för tjuottjudus. Då har alla parter som är med i Laponia skrivit under att samiskt självbestämmande är en del av Laponias förvaltning och det betyder att i förvaltningsprocessen ska samernas åsikter vara speciellt betydelsefulla när beslut ska tas. Och nu ser jag att detta inte följs, det som vi kom överens om då. Det är mycket allvarligt, säger Helena Omma.

Sameradion & SVT Sápmi har försökt att få kommentarer från någon av de fyra samebyarna som vill ha ett roterande ordförandeskap för alla parter. Ingen av dessa vill idag ställa upp på en intervju och förklara tanken bakom till att de säger ja till att alla Laponias parter någon gång ska få leda arbetet i förvaltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio