Oskarshamn

Oskarshamns nya majoritet inför valfrihet inom hemtjänsten

2:03 min

Den som har hemtjänst i Oskarshamn ska framöver kunna välja om tjänsten ska utföras av kommunens hemtjänst eller av ett vårdbolag.

Socialdemokraterna och Moderaterna har kommit överens om att LOV, lagen om valfrihetssystem, ska införas i Oskarshamn. Till att börja med inom hemtjänsten. När det är infört ska den som har hemtjänst kunna välja om personalen ska komma från kommunen eller från ett företag.

– Men det blir väl sak samma, funderar Gun Hellqvist, anhörig.

När Gun Hellqvists make Lars-Gunnar blev sämre flyttade de från sitt hus till en modern lägenhet i centrala Oskarshamn. Dit kommer hemtjänsten sex gånger om dagen för att ta hand om Lars-Gunnar.

– Vi har ju haft hemtjänst nu i cirka två år och han är väldigt nöjd med allt. De är underbara allihop som kommer och de gör vad de kan, säger Gun Hellqvist.

Efter valet finns det en majoritet för att införa LOV, lagen om valfrihetssystem, i Oskarshamn. Socialdemokraterna och Moderaterna har kommit överens om att starta inom hemtjänsten.

– Vi tror att för individens del är det viktigt att det finns en möjlighet att påverka och faktiskt välja vem som kommer hem och gör hemtjänsten, säger Ingela Ottosson, gruppledare inom Moderaterna i Oskarshamn och blivande kommunalråd som ett av två för majoriteten.

– På det sättet är det en möjlighet att få ökad kvalité inom hemtjänsten.