Årets smyckade elskåp invigda i Simrishamn

4:28 min

Idag invigdes ett trettiotal nya elskåp som målats i Simrishamn under sommaren.

Den som går på stan i Simrishamn får ofta syn på elskåp som förvandlats från gråa lådor till små konstverk. Österlen Electric Totem kallas projektet, som pågått sedan förra sommaren. Skåpen alstrar mycket glädje, berättar Ann-Margrete Clarén, projektledare.

- Där var någon som skrev på facebook, att när jag går här på stan går jag med ett leende på läpparna, och tänk att vi har varit med och skapa det leendet, säger hon.

Totalt kan man nu hitta 65 målade elskåp, runt om i centrala Simrishamn, målade av sammanlagt 22 konstnärer.

En uppdaterad karta har också tryckts upp, som visar vägen runt elskåpsrundan - var skåpen står, hur de ser ut och vem som målat dem.

Där var någon som skrev på facebook, att när jag går här på stan går jag med ett leende på läpparna, och tänk att vi har varit med och skapa det leendet.

Invigningstalade idag gjorde Simrishamns nye kultur- och fritidschef Anders Johnsson, som tycker att skåpen tillför stimulans, spänning och glädje i gaturummet.

- Det är helheten, att man kan uppleva konst på många ställen, säger han.

Österlen Electric Totem är en slags fortsättning på Street Art Österlen och har sin upprinnelse i en idé som Mia Gröndahl fick när hon körde förbi några elskåp på marknadsfältet i Kivik, berättar Ann-Margrete Clarén.

Det är alltså andra sommaren som det målats elskåp i Simrishamn. I fjol var det på Österlens Krafts skåp, men i år har också Simrishamns kommun upplåtit sina.

Gruppen bakom hoppas på en fortsättning även nästa år, kanske blir det då soptunnor som målas. En av gruppmedlemmarna, Maj Ström, har lämnat in ett medborgarförslag om det till kommunen.

- Den idén fick hon när hon satt vid stranden och såg allt skräpet, säger Ann-Margrete Clarén.