Varmbadhuset i Karlskrona fortsätter sjunka

2:18 min

Nya mätningar visar att det unika Varmbadhuset i Karlskrona fortsätter sjunka.

Efter larm om sprickbildningar i fasaden för fyra år sedan gjordes en tillfällig reparation.

Självklart är det inte bra att det sjunker

Och nu inspekteras byggnaden två gånger om året, enligt fastighetschefen Fredrik Frisell, för att hålla koll på fastighetens tillstånd.

- Så det har fortsatt sjunka sedan 2014?

- Ja absolut, det gör det, och det är vi medvetna om, det är därför vi har de här kontrollerna på fastigheten kontinuerligt, säger han.

Det kostar väldigt många miljoner att renovera

Historien om det sjunkande badhuset i Karlskrona slog ner som en bomb i nyhetsfloden 2014. Varmbadhuset är ett av landets äldsta badhus byggt 1903-04. 2014 upptäckte man sprickbildningar i fasaden.

Skulle vi upptäcka något i våra kontroller då vidtar vi åtgärder och då är det ju isåfall att stänga huset

Byggnaden hade sjunkit i den gamla sjöbotten det står på, och det blev en tillfällig reparation. Men trots att huset fortsätter sjunka lika mycket som tidigare, nästan en halv centimeter per år, har en totalrenovering skjutits fram.

- Det kostar väldigt många miljoner att renovera, det är därför vi har fått skjuta det framåt. Självklart är det inte bra att det sjunker, men vi är medvetna om det och vi har kontroll på det och vi har en plan att göra något åt det 2022, säger han.

Fredrik Frisell förstår om någon kan vara orolig, men han menar att kommunen genom sina inspektioner har bra kontroll.

- Och skulle vi upptäcka något i våra kontroller då vidtar vi åtgärder och då är det ju isåfall att stänga huset, säger han.