Valet 2018 i Jämtlands län

Bosse Svensson (C): Vi tar över styret i Östersund

4:33 min

De fyra Allianspartierna meddelar att man tar över styret i Östersund från Socialdemokraterna för första gången på 24 år.

– Det här är sista gången jag bjuder in till presskonferens från Centerpartiet. Från och med nu kommunicerar vi som en grupp: Alliansen, säger Bosse Svensson (C) på presskonferensen.

Bosse Svensson är förvissad om att han blir den nye ordföranden av kommunstyrelsen och att han blir vald den 18 oktober, nästa kommunfullmäktige. 

De fyra partierna har tillsammans 30 mandat i Östersunds fullmäktige med 61 platser. Det blir med andra ord ett styre utan egen majoritet.

– Men vi fyra partier kommer att ha en majoritet i samtliga nämnder och styrelser utom i fullmäktige där vi är en röst kort. Men då det blir budgetomröstning tror vi inte att de andra partierna, den nya oppositionen, med Socialdemokraterna, Västerpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna kommer att komma överens med ett gemensamt eget budgetförslag.

Bosse Svensson tycker det är på tiden att Östersund får ett annat styre.

– Det finns mycket som tyder på att om man blir för säker på att få styra en kommun så påverkar det förmågan att lyssna – det är bra för demokratin med ett skifte då och då.

– Det är en glädjens dag. Nu får vi tillsammans med alliansvänner ta över makten i Östersund, säger Pär Jönsson (M) på presskonferensen.

Bosse Svensson (C) säger att han blir kommunstyrelsens ordförande, moderaternas Pär Jönsson blir första vice ordförande, båda som kommunalråd på heltid. Liberalerna och KD får varsin kommunalrådspost på halvtid.

AnnSofie Andersson (S) blir därmed avgående ordförande i kommunstyrelsen.

– Det är bara att respektera. Väljarna har sagt sitt.

Sverigedemokraternas gruppledare i Östersunds fullmäktige, Peter Johansson, säger till P4 Jämtland att SD har ett eget budgetförslag. Men partiet har ännu inte tagit ställning till om man istället ska rösta på endera blocks budgetförslag och utnyttja sin vågmästarposition.