Stark kritik mot nedläggning av akutboende

1:51 min

Efter nedläggningen av Hammarbybackens akutboende läggs ansvaret för boendeplatserna över på stadsdelsförvaltningarna. Representanter från Situation Stockholm menar att det är förenat med stora risker.

Stockholm stad har valt att stänga Hammarbybackens planeringshem, ett akutboende för hemlösa, som P4 Stockholm kunnat berätta. Stockholm stad påpekar att man har täckning för nedläggningen då man har en tak över huvudet-garanti.

Jenny Lindroth är verksamhetschef för sociala verksamheten på Situation Stockholm och betonar vikten av akutboenden.

– Behovet av en akut plats att sova på varierar beroende på vilken årstid det är. Det bör och måste finnas en alternativ plan, säger Jenny Lindroth.

Planen är även att stödboendet Ankaret med 29 boendeplatser ska avvecklas i början av 2019. Årsta akutboende hyreskontrakt upphör inom kort men socialtjänsten uppger att de kommer upprätta verksamheten igen i Aspudden. Ansvaret för de nedlagda boendeplatserna läggs nu över på stadsdelsförvaltningarna.

Lena Evebark är hemlös sedan några år tillbaka.

– Det ska alltid sparas. Det är vinter snart och folk kommer frysa ihjäl. Man har blivit en överlevare men ta inte bort det sista utmattade människor har. Det är inte schysst, säger Lena Evebark.