Många bebisar använder internet

1:43 min

Allt fler svenskar använder internet och några börjar när de är riktigt unga. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen Sverige.

Måns Jonasson på stiftelsen berättar:

– Det är första gången vi har frågat hur spädbarn använder internet. Alltså barn som är mellan 0 och 12 månader gamla. Då visar det sig att vart fjärde spädbarn är på internet. Ofta tittar de på film eller spelar spel. När barnen blir äldre, från 4 år och uppåt, är det en majoritet av barnen som är på internet. Varje år vi mäter är det allt fler småbarn som är på internet.

När man är på internet, vad är det man gör mest?
– Vi gillar att kommunicera, alltså att prata med varandra. Vi ser att e-post är den absolut vanligaste tjänsten på internet.

Krångligt att klara sig utan internet

Det bor över 10 miljoner människor i Sverige. Av dem använder en halv miljon aldrig internet. Vilka är det?
– Det är nästan bara de allra äldsta medborgarna som har valt att inte använda internet.

Vad kan vara dåligt med att inte använda internet?
– Det blir svårare och svårare att få tag på rätt blankett om man ska ansöka om bidrag eller stöd. Det blir svårare och svårare att göra sina bankärenden utan att använda internet. Många av samhällets tjänster bygger nu på att man har tillgång till internet och också kan använda bank-ID för att kunna identifiera sig på nätet. Om man inte har bank-ID och inte är internetanvändare så blir det allt svårare att använda samhällets tjänster.