
LRF satsar på att fixa jobb åt nyanlända på landet
Nu satsar Lantbrukarnas riksförbund på att få ut nyanlända flyktingar på praktikplatser som kan leda till jobb på landsbygden. En företagare som ställt upp i projektet är Per Henningsson.
Mohammed Ali Basha från Syrien gör nu praktik på Pers gård, parallellt som han läser på SFI.
- Det är ju en resurs som kommit till Sverige, så det måste en våga. Jag tycker det är viktigt att ta emot nyanlända och hjälpa dem igång med ett arbete, säger Per Henningsson.
På gården håller han nu på att komplettera spannmålsodlingen med ett stort kycklingstall som är under uppbyggnad. Och Mohammed Ali Bashas yrkeslivserfarenheter har visat sig passa som hand i handske. Hans familj födde nämligen upp kycklingar hemma i Syrien.
Målet är att minst 300 företag inom jordbruk och skogsbruk ska ta emot nyanlända praktikanter. Men det är en utmaning att få företagare på landsbygden att ställa upp, berättar LRF:s projektledare Mats Bergling.
- Man är van att rekrytera i bekantskapskretsen och här handlar det om att släppa in en helt främmande människa - som kanske inte ens har språket - till sin familj eller ett litet arbetslag.
Men behovet av arbetskraft är stort, säger han.
- De flesta av våra företag har svårt att hitta den arbetskraft de vill ha när de vill expandera och växa. Det kan handla om djurhållning, röjning och plantering, sånt man gör med händer och kropp, exemplifierar han.
En annan utmaning i projektet är att väcka intresset för landsbygden bland de nyanlända.
- Generellt kommer många från urbana miljöer där staden är framgång och de förstår inte att landsbygden är så bra som den är i Sverige. Och det är en nöt att knäcka, säger Mats Bergling.
LRF:s projekt "Nya nätverk för jobb på landet" startar nu i höst och pågår fram till och med 2020. Tillväxtverket har satsat 10 miljoner kronor, och LRF själva skjuter till tre miljoner.