Jönköping

"Han var inte den första och kommer inte vara den sista"

1:50 min

För en vecka sen begick en kille som flytt från Afghanistan självmord. Det här har berört många, inte minst i Pingstkyrkan i Jönköping där han var medlem.

Torsdagen innan han tog sitt liv hade han fått ett negativt besked från Migrationsverket om att han inte får stanna i Sverige. Men exakt vad som utlöste självmordet går inte att säga, men många berörs.

En av dem är Sakhi Mohammad som var nära vän till den nyligen avlidne killen.

– När jag fick veta det så blev jag helt förstörd. Han var bara 20 år gammal, säger han.

Det är många som befinner sig i samma situation som Sakhi och hans vän som inte längre lever. Väntan på besked är jobbigt och ett avslag kan få förödande konsekvenser. Media har tidigare rapporterat om flera fall där ensamkommande som fått negativt besked från Migrationsverket tagit sina liv.

– Han var inte den första och han var inte den sista heller, säger Sakhi.

Flera minnesstunder har hållits för hans vän. På boendet där han bodde, i den shiamuslimska församlingen på Råslätt och i helgen också i Pingstkyrkan i Jönköping där han var medlem.

Ulrik Josefsson som är ordförande i pingstförsamlingen säger att de jobbar mycket med de ensamkommande för att stöta dem.

– Vi jobbar med stöd och har ett öppet café en gång i veckan, bland annat. Det är helt nödvändigt att vi bygger sociala nätverk och samverkar mellan olika samhällsaktörer, säger han.

P4 Jönköping har varit i kontakt med Migrationsverket, som inte kan kommentera fallet i nuläget. Men de säger att det alltid är en väldigt tragisk händelse när en ung människa tar sitt liv och Migrationsverket ser väldigt allvarligt på det när det sker.

Om du har tankar om självmord eller mår dåligt kan du gå in här.