GÖTEBORG

ANALYS: Svårt läge efter valet i Göteborg

5:59 min

Vår politikreporter Erica Hedin analyserar det politiska läget efter valet. – Det är en stor röra, det finns ingen tydlig majoritet, säger hon.

Till skillnad mot på riksplanet finns det ingen formell process.

– Det sker informella samtal och det är öppet för egna initiativ mellan partierna. Men det är inget enkelt parlamentariskt läge, säger Erica Hedin, politikreporter.

Demokraterna blev de stora vinnarna i kommunvalet i Göteborg med över 17 procent av rösterna och därmed andra största parti i staden efter Socialdemokraterna. Deras stora fråga är att dom vill avbryta arbetet med Västlänken. Det kan en stor majoritet av de andra partierna inte kompromissa med. Så frågan är hur staden ska styras de närmsta fyra åren.

 25 oktober har fullmäktige sitt första kommunfullmäktigemöte. Då ska det bland annat beslutas vem som ska vara ordförande och vice ordförande. 

22 november ska det klubbas en budget och man ska formera en kommunstyrelse. Nästa steg är i december då det ska bestämmas hur nämnder och styrelser ska se ut. 

– Vi är i ett extraordinärt läge, vi får vänta och se helt enkelt, säger Ann-Sofie Hermansson, sittande ordförande i kommunstyrelsen för socialdemokraterna.