Furtenbach: Alliansen försöker långsamt dra in S

1:47 min

Kristersson kommer att bjuda in Löfven för samtal. Men det är sakfrågor och inte regeringsfrågan som står i fokus. Det menar Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Även om Socialdemokraterna står fast vid att inte stödja en borgerlig regering, så kräver MUF att Moderatledaren Ulf Kristersson ändå ska pröva att få en alliansregering godkänd i riksdagen.

Enligt Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach finns det olika teorier om hur Ulf Kristersson ska gå tillväga.

– Jag har idag haft samtal med alliansföreträdare och budskapet är att en inbjudan till ett möte med Ulf Kristersson och Stefan Löfven kommer att skickas, säger Fredrik Furtenbach. 

– Det handlar om en inbjudan att diskutera sakpolitik och inte om Socialdemokraterna kan stödja en alliansregering. Alliansen vill bland annat diskutera migrationspolitik, bostadspolitik och pensioner. En sån här inbjudan kommer att skickas ut inom några dagar.

Att prata sakpolitik och inte regeringsbildning, vad skulle en sådan strategi kunna leda till?

– Det skulle innebära att Alliansen försöker dra in Socialdemokraterna långsamt. Socialdemokraterna har ju sagt att de vill göra upp i ett antal ämnen över blockgränserna. Jag har dock svårt att tro att det skulle lösa knutarna.

– Socialdemokraterna har varit väldigt tydliga med att inte hjälpa en alliansregering att regera. Kristersson och Löfven har olika mål i grunden.