Smutsig valkampanj i Bosnien Hercegovina

6:04 min
  • På söndag hålls val på både nationell och lokal nivå i Bosnien Hercegovina.
  • Valkampanjen har beskrivits som den kanske smutsigaste någonsin, med politiker som kämpar för att behålla makten.
  • Hör Johanna Meléns reportage från Banja Luka, huvudorten i den Bosnienserbiska republiken.

– Vem dödade David? Vem dödade David? Ropar en grupp människor som samlats utanför polishögkvarteret i Banja Luka, huvudorten i den Bosnienserbiska republiken. Flera bär tröjor med Davids ansikte på. En 21-årig man i dreadlocks som skrev rapmusik och studerade grafisk design. I mars i år hittades hans döda kropp i ett vattendrag i Banja Luka. Drunknad, sa först polisen, med spår av narkotika i blodet. Dödad, sa Davids familj och anklagade polisen för att dölja sanningen.

– Vi kräver att polisen gör sitt jobb och griper de som dödade honom, säger Daniela Ratešić, en av tiotusentals Banja Lukabor som de senaste månaderna demonstrerat för David Dragičević sak. Hennes dotter var hans vän och kurskamrat.

Men istället för att lyssna till demonstranterna har de styrande i Banja Luka anklagat dem för att gå oppositionens ärende. Eller, till och med, för att få betalt från utlandet i syfte att störta sittande regering. Den Bosnienserbiska republikens president, Milorad Dodik sa nyligen att det i själva verket var USA:s ambassad som eldat på protesterna. 
 

– Men som du ser, säger Daniela Ratešić, är de som samlats här alldeles vanliga människor: Gamla, unga, kvinnor. De vill bara att sanningen ska komma fram och de tänker på sina egna barns framtid.

Den Bosnienserbiska republiken styrs sedan över tio år av Milorad Dodik och hans Allians av oberoende socialdemokrater. Från att ha profilerat sig som en reforminriktad, västvänlig ledare har han alltmer övergått till en nationalistisk retorik och lyfter gärna fram sin nära relation med Rysslands president Vladimir Putin. Men oppositionen och många invånare i den Bosnienserbiska republiken anklagar Dodik för att i första hand använda makten till att berika sig själv och sina närmaste och för att försöka tysta alla kritiska röster. De stora protester som följde på David Dragičević död handlar också om ett allmänt missnöje med bristande sjukvård, utbildning och som funnits under ytan en längre tid, säger journalisten Vladimir Kovačević. 
 
Vladimir Kovačević har två sår i pannan. I slutet av augusti, på väg från arbetet, blev han överfallen och svårt misshandlad, bland annat med slag mot huvudet. Sju dagar låg han på sjukhus. Vladimir Kovačević är säker på att attacken har med hans journalistiska arbete att göra.

Den person som gripits för överfallet har kopplingar till en inflytelserik affärsman som Vladimir Kovačević rapporterat om och pekat ut som korrupt.
Hemma har Vladimir Kovačević två små barn. Han är, säger han, inte rädd för egen del, men oroar sig för att något ska hända hans familj.

– Jag har tusen tankar i huvudet just nu, säger han, till och med på att lämna landet.

– Jag vet inte om det jag gör är värt det här priset.

Våldet och det höga tonläget beror, säger han, på en rädsla hos makthavarna för att själva ställas till svars för korruption och andra oegentligheter, den dag då de förlorar makten. 

– Och de förtjänar att sättas dit, säger Vladimir Kovačević. Korruptionen är utbredd i Bosnien-Hercegovina. Inte minst här i Republika Srpska, den Bosnienserbiska republiken.

Utanför polishögkvarteret i Banja Luka berättar Daniela Ratešić att hon har skickat sin 21-åriga dotter utomlands, till bekanta i Nederländerna. Under en demonstration i somras hotades dottern av en medlem ur det styrande partiet.

– Han sa bokstavligen att han skulle skära henne i bitar.

– Jag är ensamstående mamma, det är bara min dotter och jag och efter det som hände känner jag mig inte säker här längre, säger hon.

Efter valet har ledande politiker sagt att de ska "sopa demonstranterna från torgen". Vad det betyder vet ingen, säger Daniela Ratešić.

- Kanske, säger hon, kommer jag också bli tvungen att åka härifrån och söka asyl i ett EU-land.

Om proteströrelsen i Banja Luka kommer att ha någon betydelse för valet på söndag är oklart. Många av de som demonstrerat går nog inte ens och röstar, säger Tanja Topić, politisk analytiker vid den tyska tankesmedjan Friedrich Ebertstiftelsen, med kontor i Banja Luka. Men, säger hon, den har ändå fört med sig något viktigt:

– För första gången har medborgarna här ställt sig upp och uttryckt sin åsikt, utan att vara rädda. Det i sig är en viktig förändring, säger hon.