Tågen rullar genom Hässleholm igen

2:33 min

En nedriven kontaktledning gjorde att många tåg genom Hässleholm var inställda eller försenade under torsdagsmorgonen. Men sedan klockan 12 rullar tågen åter på alla spår.

– Det är olyckligt att så många drabbats. Från Trafikverkets sida har vi arbetat oerhört intensivt för att komma till rätta med det här. Men det tar tid, säkerheten går först och det här är ett komplicerat arbete, förklarade Jörgen Borggren, Trafikverkets enhetschef för underhåll i syd, i ett pressmeddelande.

En timme tidigare, vid klockan 11, hade man lyckats flytta på det tåg som blockerade två av spåren. Det gjorde det möjligt att gå igenom hela kontaktledningen.

– Det har varit två ledningar som varit nedrivna i Hässleholm. Men den ena har vi åtgärdat, och därför har trafiken delvis öppnat igen även om det fortfarande finns tåg som är inställda, berättade Ulf Welin på Skånetrafikens verksamhetsjour under morgonen.

Det var vid 19-tiden på onsdagskvällen som kontaktledningen revs ner och stoppade all tågtrafik genom Hässleholm. Och haveriet gav problem även under torsdagsmorgonen.

På sträckan mellan Hässleholm och Markaryd gick inga förbindelser alls.

– Vi försöker få in ersättningsbussar, sa Ulf Welin under morgonen.

Däremot gick det buss till Tyringe så att de som ska vidare mot Helsingborg kan byta till pågatåg där.

Och mellan Kristianstad och Hässleholm rullade pågatågen igen.

Dessutom gick Öresundstågen mot Malmö och upp mot Alvesta.

Skånetrafiken hade även problem att uppdatera informationen om tågproblemen på sin hemsida.

– Den information som finns där är rätt, men den är inte fullständig, förklarade Ulf Welin.