Film- och tv-recensioner

Supa Modo – sorg och humor om kenyansk superhjälte

2:22 min

När en nioårig flicka är döende i cancer engagerar sig hela byn för att få henne att tro att hon har superkrafter. Fantasifull. (28 september)
Betyg: 4

Titel: Supa Modo
Regissör: Likarion Wainaina
Manus: Wanjeri Gakuru, Gathoni Kamau, Silas Miami m fl
Skådespelare: Stycie Waweru, Marrianne Nungo, Nyawara Ndambia            
Betyg: 4

Nioårige Jo har cancer och mamman har tagit hem henne från sjukhuset för att hon ska få vara hemma den tid hon har kvar. Men mamman vill inte höra på de äldre kvinnornas klagan när de samlats i hemmet för att be. Hon vill att Jo ska få en fin sista tid.

Jo älskar superhjältar, hon fantiserar om dem och då kommer hennes storasyster på en idé, som hon får byborna att nappa på. Hela byn engageras för att Jo ska få tro att hon har superkrafter.

Supa Modo är ett tyskt-kenyanskt filmsamarbete där gett unga kenyanska filmare chansen att genomföra sina filmplaner, och det är är ingen påkostad datoraminerad hjältefilm. Den är gjort på plats med enkla, fiffiga lösningar och charm. Snyggt genomfört, med riktigt bra insatser av både barn och vuxna i huvudrollerna.

Supa Modo lyckas kombinera det sorgliga med livslust, allvar med humor. Realism i relationerna och tafflighet i byns försök att göra en riktig superhjältefilm med Jo som superhjälte. Detaljerna, byns bio, Jos hemgjorda superhjältedocka, det gör också att man tas med på en resa till Jos by.

Supa Modo klår alla andra superhjältar när det kommer till direkthet. Och här finns också en skön distans. När eftertexterna rullat klart kommer en extra scen där en av byborna frågar byns bioföreståndare och filmare Mike, vad han ska göra nu.