Begränsning av resor med rullstolstaxi

1:51 min

Begränsningen av resor för de som har färdtjänst med rullstolstaxi i länet kommer inte drabba de som vill leva ett aktivt liv. Det lovar ordföranden för landstingets trafiknämnds färdtjänstutskott.

Under onsdagen berättade P4 Stockholm att resorna för de som har rullstolstaxi i Stockholms län kommer begränsas till max 500 per år.

Ordföranden för landstingets trafiknämnds färdtjänstutskott, Fredrik Wallén (KD), säger att man kan ansöka om extra resor och han poängterar också att det gäller fritidsresor.

– Behöver man färdtjänst för att åka till och från jobbet så påverkas inte det, säger Fredrik Wallén.

Han tillbakavisar också uppgifterna som Dagens nyheter var först med att publicera under onsdagen om att begränsningen skulle tillkommit efter att det upptäckts att tio personer har gjort väldigt många resor – som mest närmare 16 resor om dagen.

Karolina Celinska, ombudsman på DHR, organisationen för rörelsehindrade, tycker inte att resorna ska vara begränsade alls.

– Utifrån ett jämlikhets- och ickediskrimineringsperspektiv begränsar vi inte människors resande i kollektivtrafiken i övrigt. Varför skulle vi då börja göra det för personer som inte har möjlighet att ta sig fram på ett annat sätt.

Men Fredrik Wallén tycker att begränsningen av fritidsresor är rimlig. Han säger att för de som har färdtjänst i övrigt finns det redan i dag en begränsning av fritidsresor.