Falska nyheter om Nobels fredspris

2:59 min

Falska uppgifter drabbar också världens mest prestigfyllda pris - Nobels fredspris. Den norska nobelkommittén har polisanmält förfalskade nomineringar som gäller USA:s president Donald Trump.

I morgon, fredag, klockan 11.00 offentliggörs årets fredspristagare i Oslo. 

Både norska polisen och amerikanska FBI har hanterat anmälningen som gjordes i samband med nomineringsprocessen. Bara vissa personer, som till exempel medlemmar i länders regeringar, parlament, professorer och tidigare fredsprisvinnare får skicka in förslag på fredspriskandidater.

Nobelkommittén kontrollerar nomineringarna och polisanmälan gjordes eftersom misstankar uppstod om att en person använt en falsk identitet för att föreslå Donald Trump två år i rad.

Eftersom nomineringarna är hemliga kan Trump ändå vara nominerad som kandidat 2018 av andra personer. Det är känt att USA:s president är nominerad till 2019 års pris för närmandet till Nordkorea. Nomineringar blir kända när personer som nominerat berättar om det.
 
Varumärket Nobel är attraktivt och osanningar dyker upp på olika språk. Ekot har granskat spridningen av fler uppgifter nu  som handlar om fredspriset. Det gäller en företagare, som varit aktiv i Ryssland, och som beskriver sig som den mest nominerade fredspriskandidaten genom tiderna. Han påstår att 130 universitetsprofessorer från 58 olika länder ska ha nominerat hans företag. 

I en nättidning i Nordnorge beskrivs mannen bo i en spansk kuststad och ha ett företag på ön Jersey som kan förutse jordbävningar. Det påstås att företaget kan rädda miljontals liv och skapa trygghet för miljarder människor genom särskilda datauträkningar. En politiker från Fremskrittspartiet har skrivit artikeln.

I artikeln står att Norges utvecklingsminister, motsvarigheten till vår biståndsminister, från partiet Höyre sagt att han önskar att mannens företag ska få fredspriset. Liknande artiklar finns på andra språk.

Men när Ekot frågar norska utrikesdepartementet så är svaret att biståndsministern inte gjort ett sådant uttalande och inte vet vem företagaren är. 

Mannen har besökt olika seminarier och konferenser i Norge och tagit selfies med norska toppolitiker, både med ministern och med Arbeiderpartiets ledare. Bilderna används i företagarens kampanj för fredspriset. Båda politikernas presstalespersoner uppger för Ekot att det är en person som politikerna inte känner till men som de stött på under sammankomsterna.

Experten Reynir Bödvarsson som arbetat i 30 år med seismologi har för Ekot gått igenom det företaget presenterar utåt. Seismologen hittar ingenting vetenskapligt som kan leda till ett nobelpris.

– Det är här nonsens, jag hittar ingen som helst substans i detta material, säger Bödvarsson.

Eftersom nomineringarna är hemliga i femtio år går det inte att jämföra vilka som är de mest nominerade. Vissa fredspriskandidater blir offentliga eftersom de som lagt fram förslagen berättar om det. Fredsforskningsinstitutet Prio i Norge har gått igenom sina listor med bekräftade nomineringar och har aldrig hört talas om mannen men utesluter inte att företaget kan vara nominerat.

Det är svårt att veta vad syftet är med den här kampanjen, poängterar de Ekot pratat med.

Ekot har försökt kontakta företaget för att ställa frågor, men har hittills inte fått något svar. Norska nobelkommittén vill inte lämna några kommentarer.