Missnöjet gror inför valet i Bosnien-Hercegovina

2:18 min

På söndag är det val i det etniskt delade Bosnien-Hercegovina. I den del av landet där serberna är i majoritet, den Bosnienserbiska republiken, gror missnöjet, och valrörelsen beskrivs som den smutsigaste någonsin.

– Politikerna här ser valet som en strid på liv och död, säger Vladimir Kovačević.

– För de tror att motståndarsidan tänker sätta dem bakom lås och bom om de skulle ta över makten, säger han.

De senaste månaderna har Banja Luka, huvudorten i den Bosnienserbiska republiken, sett de största demonstrationerna på mycket länge.

Den utlösande faktorn var en ung mans död tidigare i år och där polisen anklagas för att dölja sanningen. Men protesterna handlar också, säger Vladimir Kovacevic, om ett uppdämt missnöje – med bristande sjukvård, utbildning, låga löner och svårighet att få ett jobb om du inte tillhör rätt parti.

I brist på framtidstro väljer många därför att flytta härifrån och söka jobb i andra länder i Europa. Efter misshandeln i augusti funderar Vladimir Kovačević själv på samma sak.

Ledaren för den Bosnienserbiska republiken, Milorad Dodik, har länge överlevt politiskt med hjälp av sin nationalistiska retorik där han eldat på misstänksamheten och fiendskapen mellan olika etniska grupper i landet och som lever kvar sedan kriget på 90-talet.

Men Banja Luka-bon Daniela Ratešić som varit aktiv i de senaste månadernas protester säger att det där inte fungerar längre. Människor, säger hon, har slutat att vara rädda för varandra.