Radikalhögern går framåt i Brasilien

2:21 min

I Brasilien ökar den högerradikale presidentkandidaten Jair Bolsonaro i opinionsmätningarna inför valet på söndag.

Undersökningar visar att han nu stöds av en tredjedel av befolkningen.

– Bolsonaro är annorlunda. Han vill göra revolution, och det är vad Brasilien behöver, säger Fabio Costa. Han får medhåll från de andra männen inne på frisörsalongen i Paraisópolis, en kåkstad inklämd mellan Sao Paulos rikare kvarter. Nu i kampanjtider kommer många politiker på besök hit.

– De lovar alltid skolor, sjukvård och arbete, men hittills har inget förändrats för oss, säger Fabrio, som hoppas att Bolsonaro kommer förändra politiken.

Högerradikale Jair Bolsonaro har lyckats profilera sig som en outsider inför söndagens val – trots att han varit kongressledamot i 25 år. De senaste dagarna har han stigit kraftigt i opinionsmätningarna och ligger nu på runt 30 procent.

– Många av mina kollegor sa: Han kan inte få mer än 18 procent, han är för radikal, men det är uppenbart att han lockar fler och fler brasilianare, säger statsvetaren Luciana Veiga i Rio de Janeiro.

Hon ser flera skäl till Bolsonaros framgång: Hans auktoritära stil och vurm för militären går hem i en tid när Brasiliens många korruptionsskandaler minskat förtroendet för demokratin, hans värdekonservatism gör att han stöds av inflytelserika frikyrkor, och hans ständiga utfall mot medierna gör att hans anhängare inte bryr sig om kritiken som riktas mot hans många sexistiska, rasistiska och homofoba uttalanden – de avfärdas som ”fake news”.

Samtidigt har Bolsonaro de senaste veckorna slutit allianser med liberala ekonomer och traditionella högerpolitiker.

– Det försvårar för honom att upprätthålla en anti-etablissemangs-profil inför den andra valomgången den 28 oktober, då han troligen möter Arbetarpartiets kandidat Fernando Haddad, säger statsvetaren Luciana Veiga.