Sjukvård

Klart med vård i Norge – kortar restiderna för härjedalingar

1:47 min

Med uppemot 25 mil enkel resa till sjukhuset i Östersund får nu boende i västra Härjedalen möjlighet till snabbare och närmre vård i norska Röros.

Avtalet mellan Region Jämtland Härjedalen och den norska motsvarigheten i Sör Tröndelag skrevs på i september. Det innebär att all den sjukvård som finns i på sjukhuset i Röros också erbjuds till svenska patienter, men då med en tydlig geografisk avgränsning. Det gäller alla boende väster om Lossendammen som ligger några mil öster om Funäsdalen efter riksväg 84.

– Det blir snabbare och närmre vård, dessutom känns det också säkrare med närheten, säger Ulla Wallstam som bor i Tänndalen.

För de som har längst till Östersund är det omkring 25 mil till sjukhuset, till Röros blir det cirka sju mil från Funäsdalen.

– Det är toppenbra och de långa resorna till Östersund är jobbiga, speciellt när man blir äldre, säger Gunilla Ellis från Funäsdalen.

I praktiken går det till så att patienten besöker hälsocentralen i Funäsdalen och där kan en remiss skrivas till Röros eller till Östersund. Allt beroende på patientens behov och vad den vill.

– Det har varit en del administrativa bitar att lösa för oss som jobbar här men i övrigt är detta positivt på alla vis, säger Maria Karlund som är närvårdsområdeschef i Härjedalen.

Senare under hösten ska också ett avtal med sjukhuset i norska Tynset skrivas, men i praktiken fungerar samarbetet redan i dag då sjukhuset i Röros kan skicka patienter dit.