
17 NMR-demonstranter åtalas – ett år efter bokmässan
Vid lunchtid väcktes åtal mot 17 personer med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Åtalet rör brotten våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp vid bokmässan i Göteborg förra året.
Kammaråklagare väcker i dag åtal mot 17 personer för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. Personerna som åtalas har koppling till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, enligt Åklagarmyndigheten. De var kvar på platsen efter demonstrationen under bokmässan 2017 och är nu misstänkta för brott.
– Personerna är hemmahörande i hela Sverige, på totalt 17 platser, säger åklagare och förundersökningsledare Jonas Martinsson.
Åtalet för våldsamt upplopp bygger på att personerna har gått i förenat angrepp mot framförallt polis, säger Martinsson.
– Moment som ingår i bedömning är att man har burit skyddsutrustning, med hjälp av sköldar tryckt först mot journalister, sen mot polis. Man har använt fanor som tillhyggen mot polis, säger han.
När det gäller åtalspunkten hets mot folkgrupp är det flera moment som ligger till grund för den misstänkta brottsligheten, enligt Martinsson
– Man spritt ett meddelande och anspelat på ras, hudfärg och ursprung. Det här förknippas, menar jag, med 30 och 40-talets nationalsocialism eller nazism. Man har gjort det genom att ha kläder med tyrrunan på. Kläderna har varit uniformsliknande och gett ett militäriskt intryck. man har dessutom burit fanor och sköldar med med tyrrunan, säger han.
Dessutom har det ropats "hell seger", och många personer har burit plakat där välkända personer som pekas ut som förbrytare. Det har dessutom hållits ett tal där dessa personer pekas ut som folkförrädare, enligt åklagaren.
Han har i sin utredning gått igenom en stor mängd filmmaterial. Det har också hållits ett stort antal förhör – bland annat med journalister på plats och poliser.
Identiteten på personerna i filmerna har man fått fram med hjälp av uppgifter på internet och slagningar i polisens register.
– Och sen är det många poliser som haft kunskap om namn på personerna som var på plats, säger polisassistent Stefan Claesson.
Ekots reporter i Göteborg är Carina Holmberg.
– Det som är intressant gäller hets mot folkgrupp. Tidigare har justitiekanslern prövat den brottsrubriceringen och menat att händelserna i samband med bokmässan inte kunnat rubricerats som det, säger hon i P1-morgon.
Nordiska motståndsrörelsen höll demonstration i september förra året under bokmässan i Göteborg. Polispådraget var stort men demonstranterna kom aldrig fram till den tänkta startplatsen. De stannade upp vid Liseberg och man försökte ta vägen förbi Bokmässan vilket stred mot polisens instruktioner.
Polisen tog beslutet att marschen inte kunde fortsätta bland annat på grund av tusentals motdemonstranter som befann sig på gatorna. NMR-demonstranterna gick bland annat med höjda sköldar mot journalister som trycktes upp mot en polisbuss.
Varför har det tagit så lång tid?
– Händelsen är stor och väldokumenterad det var massor med journalister på plats. Utredningen har bestått av en stora mängder film och bilder.
– Enligt åklagaren har det varit komplicerat med många olika ställningstaganden, säger Ekots reporter Carina Holmberg.
17 åtalas, pågår det fler brottsrubriceringar?
– Det rättsliga efterspelet tog flera vägar och har prövats under hela året. Flera motdemonstranter är dömda, flera anmälningar har gjorts till justitiekanslern, en ledande nazist har tidigare dömts för ohörsamhet mot ordningsmakten och flera sådana åtal ligger och väntar på rättegång, säger Carina Holmberg.