17 NMR-demonstranter åtalas – ett år efter bokmässan

1:20 min

I dag väcks åtal mot 17 personer med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Åtalet rör brotten våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp vid bokmässan i Göteborg förra året.

Kammaråklagare väcker i dag åtal mot 17 demonstranter med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen, NMR, för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. 

– Det som är intressant är när det gäller hets mot folkgrupp. Tidigare har justitiekanslern prövat den brottsrubriceringen och menat att händelserna i samband med bokmässan inte kunnat rubricerats som det, säger Ekots reporter Carina Holmberg i P1 Morgon.

Nordiska motståndsrörelsen höll demonstration i september förra året under bokmässan i Göteborg. Polispådraget var stort men demonstranterna kom aldrig fram till den tänkta startplatsen. De stannade upp vid Liseberg och man försökte ta vägen förbi Bokmässan vilket stred mot polisens instruktioner.

Polisen tog beslutet att marschen inte kunde fortsätta bland annat på grund av tusentals motdemonstranter som befann sig på gatorna. NMR-demonstranterna gick bland annat med höjda sköldar mot journalister som trycktes upp mot en polisbuss.

Nu väcks alltså åtal mot 17 av demonstranterna, händelserna skedde för ett år sedan och åtalet har dragit ut på tiden.

Varför har det tagit så lång tid? 

– Händelsen är stor och väldokumenterad det var massor med journalister på plats. Utredningen har bestått av en stora mängder film och bilder. Enligt åklagaren har det varit komplicerat med många olika ställningstaganden, säger Ekots reporter Carina Holmberg.

17 åtalas, pågår det fler brottsrubriceringar?

– Det rättsliga efterspelet tog flera vägar och har prövats under hela året. Flera motdemonstranter är dömda, flera anmälningar har gjorts till justitiekanslern, en ledande nazist har tidigare dömts för ohörsamhet mot ordningsmakten och flera sådana åtal ligger och väntar på rättegång, säger Carina Holmberg.