Nobelpriset i litteratur delas ut – på vita duken

2:44 min

I Storbritannien hyllar kritikerna Björn Runges första engelskspråkiga film. Filmen hade premiär förra veckan och handlar om en kvinna som är olyckligt gift med en man som ska tilldelas Nobelpriset i litteratur.

Det är de några långa tysta sekunder tidigt i filmen som fått alla kritiker här i Storbritannien att förälska sig i Glenn Close skådespeleri i filmen The Wife. Hennes ansiktsuttryck visar på många olika känslor samtidigt när Joan, som hon heter i filmen, mitt i natten får reda på att hennes man den amerikanske författaren Joseph Castleman ska tilldelas Nobelpriset i litteratur. Stolthet, ångest, förvåning och kanske skräck på en samma gång, skriver tidningen The Guardian. Flera av de brittiska kritikerna säger att de var tvungna att se om filmen för att verkligen kunna upptäcka hur briljant Glenn Close skådespeleri var.

Flera brittiska tidningar tycker att hon borde ha en god chans att få en Oscar för sin roll. Hon har tidigare nominerats sex gånger utan att belönas.

Berättelsen handlar om ett äktenskap där frun har undertryckt sina känslor i många år till förmån för sin dominante, notoriskt otrogne man som har ett alldeles för stort ego. Filmen börjar med telefonsamtalet mitt i natten som Joseph Castleman gått och väntat på. Under den efterföljande resan till Stockholm för att ta emot Nobelpriset väcks minnen till liv och känslor strömmar fram hos hustrun Joan som börjar ifrågasätta relationen. 

De brittiska medierna nämner bara regissören Björn Runge i förbifarten i sina recensioner men Glenn Close däremot säger i en intervju med den brittiska digitala tv-kanalen Film4 att Björn Runge är en av de bästa regissörerna hon arbetat med. Hopn lyfter också fram samarbetet med filmfotografen Ulf Brantås. Hon kallar det för Bergman-skolan.