Inget Nobelpris i litteratur - "Det är tomt och sorgligt"

1:58 min

Varje år delas Nobelpriset i litteratur ut på torsdagen under Nobelveckan. Men efter krisen i Svenska Akademien blir det inget pris i dag.

– Det är tomt, sorgligt och ovant, säger förläggaren Dorotea Bromberg.

Det uteblivna priset påverkar läsandet och bokhandeln negativt, menar Dorotea Bromberg.

– Det betyder väldigt mycket för branschen och läsningen. Det är få tillfällen på året som vi har uppmärksamhet på författare och böcker. Det är viktigt för oss. Inte bara för branschen utan för läsningen i största allmänhet. Det är sorgligt att upptäckten av författare försvinner, folk påminns om att läsa och uteblir från bokhandeln, säger Dorotea Bromberg.

Påverkar det här försäljningen och läsandet av böcker, det handlar ju bara om en författare?

– Det gör kolossalt mycket för bokförsäljningen och för läsningen. Det drar folk till bokhandeln och man köper böcker, säger Dorotea Bromberg.

Jerry Määttä, litteratursociolog på Uppsala universitet, är inne på samma linje och säger att erkännandet av författare och upptäckten av dem försvinner.

– Författare eller musiker får inte prissumman på 8 miljoner. Man får inte heller det stora erkännandet som Nobelpriset ger och inte heller möta läsarna via publiciteten, säger Jerry Määttä.

Spelar det någon roll för litteraturen och läsningen i sig?

– Det kan man ju diskutera beroende på vilken litteratursyn man har. Det är tråkigt för bokhandlare och förläggare. Det är ett sätt för litteraturen att nå utanför det smala kultursamtalet till vanliga nyheter. Det minskar ju uppmärksamheten som litteraturen får den här tiden på året.

Vad betyder det här att man nu inte för uppmärksamheten från andra länder?

– Inom prisforskningen säger man att skandaler och konflikter kring ett pris ger ökat kulturell status. Och vi får se om den hypotesen stämmer i det här fallet, säger Jerry Määttä.