Akut brist på mat och dricksvatten i tsunamins spår i Indonesien

2:02 min

Nödhjälp letar sig långsamt ut i de drabbade områdena på Sulawesis östkust i Indonesien. Hundratusentals riskerar brist på mat och vatten efter jordskalven och på sina håll tillåts hungrande ta de livsmedel de kan hitta.

Strax över 1 400 människor har bekräftats omkomna, 2 500 skadade och ännu saknas drygt 100 personer. Sifforna befaras stiga när människor påträffas under jordmassor inte minst i avlägsna trakter.

Tiotusentals har förlorat sina hem och desperata människor har plundrat butiker, odlingar och mattransporter. Situationen är så kaotisk att myndigheter meddelat att "bybor enbart bör ta mat och att butiker kan kompenseras senare" skriver nyhetsbyrån AP.

Militära förstärkningar anländer nu till området runt den värst drabbade staden Palu, där civil flygtrafik börjar släppas på. Säkerhetsstyrkor har gripit plundrare och hotar skjuta skarpt mot dem som försöker dra fördel av situationen.

Den första jordbävningen på den indonesiska ön Sulawesi inträffade i fredags i förra veckan. Skalvet hade en magnitud på 7,5 och utlöste en tsunami som svepte in över land med flera meter höga vågor.

Natten mot tisdagen inträffade ytterligare två skalv, det ena med en magnitud på 5.9 och det andra med en magnitud på 6.0.

Katastrofen förvärrades av att ett system med bojar och andra varningsmekanismer som sattes upp efter tsunamin 2004 var ur funktion efter skadegörelse och slarv, rapporterar Reuters. 

Australien, USA och andra länder, liksom organisationer som Rädda barnen och Röda korset, är nu på väg till Sulawesi med hjälpsändningar. FN har utlovat 15 miljoner dollar från en akut humanitär fond.

Men hjälpen har fördröjts av att den indonesiska regeringen från början vägrade ta emot utländskt bistånd.