Kinas okända läger

”Varje dag sjöng vi den kinesiska nationalsången”

1:54 min

Enligt flera människorättsorganisationer sitter just nu minst en miljon människor från den muslimska minoritetsgruppen uigurer, men även kazaker, i så kallade omskolningsläger i Xinjiang-regionen i Kina.

FN har krävt att fångarna ska släppas. Alim, med kazakiskt ursprung, har suttit i ett sådant här läger.

– Polisen ringde mig och sa att jag skulle komma till en viss adress, säger Alim.

Där blev han förhörd, berättar han. Polisen ställde samma frågor om och om igen. Varför ber du? Varför har du varit i Kazakstan? Vilka träffade du där?

Alim berättar hur han sen fördes i handbojor till omskolningslägret. Det var över 5000 personer där, enligt Alim.

I Human Rights Watch senaste rapport beskriver flera personer som suttit i lägren förhållandena där. Det är ett slags hjärntvätt, berättar de, där de försöker få oss att överge vår muslimska tro och tvingar oss att sjunga kinesiska patriotiska sånger.

Alim berättar samma sak.

Alla i lägret hade likadana kläder, berättar Alim. En blå overall. På dagarna fick de intagna i lägret lära sig att den kinesiska staten är bra, att staten tar hand om sina medborgare och att de ska vara tacksamma för det. De fick lära sig att Kinas president Xi Jinping är bra och att han gör det bästa för människorna i  Kina.

– Varje dag sjöng vi den kinesiska nationalsången, säger Alim. Du måste kunna den.

Om du inte sjunger med så finns det olika slags straff, berättar han. Antingen tvingas du lägga dig på marken, eller också hamnar du i isoleringscell.

Alim kom ut ur lägret efter tre månader och tjugofem dagar, berättar han. Då hade han upprepade gånger hotat med att ta livet av sig, och till sist släpptes han.

Nu är Alim i Kazakstan.

– Det är min plikt, säger Alim, att berätta om hur det är i lägren. Jag gör det för de andras skull, för alla dem som sitter kvar i omskolningslägren.

Alim heter egentligen något annat.