Lördag 6 oktober 2018

Sydliga fiskarter på besök allt vanligare

13 min

Färgglada och märkliga fiskar från sydliga breddgrader gästar just nu de svenska kusterna.

Och de blir allt vanligare i takt med att havstemperaturen stiger.

Släggö i centrala Lysekil är en populär dykplats på Västkusten. För sportdykare är chanserna, så här på sensommaren och hösten, goda att se fiskar som normalt lever längre söderut.

Det är framför allt två arter som gillar Släggös grunda sandbottnar. Den ena är mullen, en liten silverfärgad fisk med markerade röda sträck längs med sidorna och med två stora skäggtömmar på hakan. Men också Sanktpersfisken, en gulaktig och tillplattad fisk med hög kropp och hög ryggfena.

-  De kommer hit delvis med hjälp av golfströmmen och dess enorma mängder vatten. Det är ofta yngel som sedan växer upp här. Vissa arter som kommer hit vandrar söderut igen när det blir för kallt i vattnet men just mullen och Sanktpersfisken har inte förmågan att simma tillbaka utan dör framåt vintern när vattnet blir för kallt, säger marinbiologen och dykaren Anders Salesjö.

Anjovis och havsabborre är andra exempel på arter vars nordgräns har flyttats längre norrut. Forskare, fiskare och dykare är överens om att dessa sydliga gäster har blivit en allt vanligare syn.

-  Det kan dels bero på att det har blivit varmare i vattnet som en följd av klimatförändringarna. En annan anledning som är aktuell för vissa arter är våra varmvattenutsläpp från kärnkraftverk och kemiindustrier. I sådana miljöer skapas stora plymer med varmvatten som gör att vissa arter till och med kan övervintra här.

- Sedan finns en teori om att det egentligen inte är mängden individer som kommer hit som är så jättemånga fler. Men förr i världen blev dealltid uppätna av stora rovfiskar som torskar, långa och kolja. Så i takt med att dom stora rovfiskarna har fiskats ut så överlever också småynglen som drivit hit, säger Anders Salesjö.

Vad tror du om framtiden här för de här sydliga gästerna?

- Jag tror att vi kommer att få hit fler arter som inte är registrerade här tidigare. Eftersom vi inte fått stopp på temperaturökningen. Vi åtgärdar det för långsamt. 

Anders Salesjö berättar också att nordliga arter påverkas på samma sätt fast omvänt.

- I Gullmarsfjorden förr kunde man dyka med havskatt. Det går inte längre eftersom det är en nordlig art som är på sin sydgräns vid Sverige. Och när det blir varmare i vattnet trängs den längre norrut, säger han.