
Milorad Dodik - nationalisten som kan bli Bosniens president
- Efter valet nu på söndag i Bosnien-Hercegovina kan landet stå med en president som inte erkänner Sarajevo som sin huvudstad och som ifrågasätter om folkmordet i Srebrenica någonsin ägt rum.
- Hur stort hot mot stabiliteten på Balkan är i själva verket Milorad Dodik, känd för sin hårdföra nationalistiska retorik?
- I hans hemstad Banja Luka menar många att vad han främst bevakar är sina egna intressen.
På en mur längst ner i parken mitt i Banja Luka, mittemot bänken där den arbetslöse ekonomen Ognjen sitter, hänger valaffischerna på rad. Milorad Dodik blickar inte rakt fram och inte nedåt, han blickar uppåt med något nästan heligt i blicken. Skenheligt, skulle hans motståndare säga.
– Vad som utmärker oss här är att vi så mycket sätter all tilltro till en person, säger Ognjen.
– Men det finns ju aldrig bara en person som kan klara av allting. Det vi behöver här är ett fungerande system, säger han.
Men i Banja Luka, huvudorten i den Bosnienserbiska republiken i Bosnien-Hercegovina finns Milorad Dodik, 59 år. Han har varit med i politiken här sedan 90-talet och de senaste tolv åren har han styrt utan avbrott, först som premiärminister, sedan som president.
Men nu har Milorad Dodik suttit sina tillåtna perioder och i valet på söndag ställer han istället upp som presidentkandidat för hela Bosnien-Hercegovina. Sedan kriget på 90-talet styrs landet efter ett mycket invecklat mönster där alla de tre stora etniska grupperna, serberna, kroaterna och bosniakerna, de bosniska muslimerna, ska ha lika mycket att säga till om. Till exempel delar de genom ett roterande schema på presidentposten. Senare i höst är det serbernas tur att ta över och vinner Milorad Dodik valet nu på söndag är det han som de kommande månaderna ska representera Bosnien-Hercegovina i utrikessammanhang.
– Det är ju lite märkligt, säger den politiska analytikern Tanja Topic, att Milorad Dodik nu aspirerar på en post i en statsbildning, Bosnien-Hercegovina, som han ju själv har sagt inte finns. Vilken betydelse det kommer att få är det ingen som ännu riktigt vet.
För Milorad Dodik finns bara Republika Srpska, den Bosnienserbiska republiken, den del av Bosnien-Hercegovina där serberna är i majoritet. Efter kriget på 90-talet delades landet in två delar, med omfattande självstyre: Federationen Bosnien och Hercegovina där bosniakerna och kroaterna är i majoritet och så den Bosnienserbiska republiken. Milorad Dodik ser på republiken som på ett eget land. Och han är mycket öppen med att den slutliga drömmen är självständighet - på fredlig väg - och att en dag gå samman med Serbien. Och det är sådana uttalanden som gör att omvärlden, främst den västliga, till och från blickar oroligt mot Banja Luka, beläget i en del av Europa där det rådde krig för 20 år sedan.
– Vad Dodik som president kommer att innebära är svårt att förutspå, säger en annan politisk analytiker i Banja Luka, Srdjan Puhalo.
– Men vad vi nästan säkert kan säga är att det kommer bli mycket mer av en show och en uppvisning än tidigare, säger han.
Vintern för ett år sedan hamnade Milorad Dodik på USA:s sanktionslista. Hans politik, sa man, hotade fredsavtalet från 1995. Några veckor tidigare hade man firat den Bosnienserbiska självständighetsdagen med parad genom Banja Luka, trots att landets konstitutionsdomstol förbjudit firandet. Det diskriminerade sa man, bland annat de muslimer som bor i den Bosnienserbiska republiken. De muslimer som under kriget på 90-talet utsattes för mord och etnisk rensning. Händelserna i Srebrenica sommaren 1995, då över 8000 muslimska män och pojkar mördades, enligt internationell domstol ett folkmord, kallade Dodik i somras för "iscensatt tragedi med syfte att demonisera serberna".
– Milorad Dodik, säger Srdjan Puhalo, har byggt upp sin politiska plattform kring frågan om självständighet för Republika Spska. Och eftersom han suttit vid makten i 12 år verkar ju det vara ett bra koncept. Folk gillar att höra det. Men om han i själva verket tror på det är en annan sak. Milorad Dodik, säger Srdjan Puhalo, är främst intresserad av sitt eget välbefinnande och av att behålla makten.
Annat var det förr. Åren direkt efter kriget i Bosnien Hercegovina var Milorad Dodik något av västvärldens favorit. Han sågs som reformisten som landet behövde genom sitt tal om att sätta dit alla krigsförbrytare. Nu ser man från västvärldens sida istället med misstänksamhet på Dodiks regelbundna möten med Rysslands president Vladimir Putin, senast i söndags då de båda möttes i Sotji vid Svarta havet. De tittade på Formel 1 och Putin önskade god lycka inför valet på söndag.
Dodik hör också till kategorin europeiska ledare som välkomnat Donald Trump som USA:s president. En av hans favoriter är Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon som i somras välkomnade bosnienserbiska regeringschefen i sitt hem i Washington. Milorad Dodik har också hyrt in flera personer från Donald Trumps presidentvalskampanj som sina rådgivare. Möjligen, sägs det, för att få hjälp med att häva sanktionerna. För några veckor sedan stod en av dem, Landon Tucker Davis, vid Dodiks sida under ett kampanjmöte.
USA:s president Donald Trump och den Bosnienserbiske republikens president Milorad Dodik skulle förmodligen stortrivas ihop, säger den politiska analytikern Srdjan Puhalo.
– De hör till samma typ med ungefär samma intelligens. De ser på politiken som på att göra affärer. De tar den enklast möjliga lösningen, utan att fundera så mycket på vilka konsekvenserna kan bli på längre sikt, säger Srdjan Puhalo.
Den arbetslöse ekonomen Ognjen ägnar sin ledighet åt att läsa tyska. Han ger den Bosnienserbiska republiken en chans till, det här valet. Det är på liv och död, säger han. Blir det ingen förändring överväger han, precis som många andra, att åka härifrån.