Nationellt screeningprogram för prostatacancer utreds vidare

1:26 min

Nu ska frågan om prostata-screening utredas vidare. Johan Styrke, som är specialistläkare i urologi och kommer från Umeå, har fått uppdraget i norra Sverige.

Prostatacancer är störst av alla cancersjukdomar i Sverige och drabbar årligen omkring 10 000 män. Trots det meddelade Socialstyrelsen i februari att man inte rekommenderar ett nationellt screeningprogram för prostatacancer med så kallade PSA-test.

Det kan dock komma att ändras framöver. Johan Styrke har fått i uppdrag att utreda prostata-screeningen i hela norra Sverige.

– Socialstyrelsen och Socialdepartementet bedömer att det sannolikt finns behov av mer fakta kring hur screening skulle fungera i praktiken om det infördes, säger han.

Johan Styrke kommer att titta på hela norra sjukvårdsregionen, Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland, och se hur mycket PSA-testning som pågår i nuläget och hur många av de som testas som får en diagnos.

– Jag kommer att titta på vilka effekter man skulle kunna få på den ganska omfattande testningen som pågår nu ifall man styr upp testningen och gör den organiserad. Kan man till exempel få fler 50-60-åringar att testa sitt PSA då man vet att man har mycket bättre effekt på befolkningsnivå av att få ner PSA-test i åldrarna, säger Johan Styrke.