Kalmar län

Priserna på bostadsrätter ökar kraftigt i länet

0:38 min

Priserna på bostadsrätter i Kalmar län har ökat med 15 procent – på tre månader. "Efterfrågan lyckas leva upp till det historiskt höga utbudet", säger Marcus Svanberg.

Priset på bostadsrätter i Kalmar län har ökat med nästan 15 procent under de tre senaste månaderna (från juli till september), enligt försäljningssiffror från Svensk Märklarstatistik.

I juni betalade köpare 16 629 kronor per kvadratmeter, vilket kan jämföras med 19 109 kronor i september.

– Trots större medvetenhet om bostadsrättsföreningars skuldsättning samt osäkerhet efter riksdagsvalet fortsätter bostadsrättspriserna att återhämta sig. Efterfrågan lyckas leva upp till det historiskt höga utbudet i Kalmar län, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande. 

Samtidigt visar statistiken att priserna på villor i länet har sjunkit något under samma period. Marcus Svanberg spekulerar i att det kan vara amorteringskravet, skuldkvotstaket och skärpta kreditvillkor från bankerna som nu gör ett avtryck på villapriserna.

– Det har en dämpande effekt på efterfrågan av villor, vilket ger nedåtgående villapriser på riksnivå. Samtidigt ökar intresset för mindre boenden eftersom många helt enkelt tvingas gå ner i antal kvadratmeter inför en flytt, säger Svanberg.