P4 Kalmar granskar

Isak, 17, dog av drogerna – nu granskas socialtjänsten

3:27 min

Nu granskas socialtjänsten i Mörbylånga kommun efter att 17-årige Isak dog av sitt drogmissbruk i februari i år. Familjen har valt att gå ut med sin berättelse för att hjälpa andra i samma situation.

Hör socialtjänstens svar på kritiken.

– Jag tycker det är ofattbart hur man kan ha ett sådant här ärende, ett barnärende, utan att dokumentera, säger Christina Suljov.

Hennes yngste son Isak dog i februari i år, efter att familjen haft kontakt med socialtjänsten i Mörbylånga kommun sedan hösten 2016. Det visade sig att Isak, som då börjat gymnasiet i Kalmar, missbrukade droger och familjen slog larm direkt.

En granskning som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har inlett efter anmälningar om brister i hanteringen både från kommunen och familjen, visar bland annat att det saknas dokumentation och att en utredning som skulle göras aldrig blev gjord.

Bland annat pekar Ivo på att trots flera anmälningar från skola, sjukvård och polis under de sista månaderna så finns det inget som visar att kommunen tagit hänsyn till det i sin kontakt med familjen.

Mörbylånga kommun, som redan har gjort en del förändringar i sitt arbete, har nu till 19 november på sig att redovisa ytterligare åtgärder.

Långlyssning: Hör hela reportaget om Isak