Vård

Rullstolsburna Bodil utan hemtjänst på grund av allergi

1:43 min

Rullstolsburna Bodil Berggren i Ragunda blev av med sin personliga assistent. Nu sätter allergi mot katter stopp för hemtjänst.

P4 Jämtland har tidigare berättat att Ragunda kommun kritiserats av Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO för att ha skickat personal som har katt trots Bodils allergi. Enligt IVO är det olämpligt att göra så.

Tyvärr tog man ingen hänsyn till min allergi. Vi påpekade redan när kommunen skulle ta över ansvaret från Försäkringskassan, men det vann vi inget gehör för, säger Bodil Berggren.

Elisabeth Karlander Blom på hemtjänsten på Ragunda kommun vill inte kommentera enskilda fall, men säger att de inte är skyldig att ha personal som inte har katter, eller andra djur – men att de försöker tillgodose brukarnas behov.

Tidigare hade Bodil Berggren personlig assistans men den drog Försäkringskassan in - ett beslut som hon överklagat. Helst vill hon ha personlig assistans för det fungerade trots allergin.

Det var färre personer inblandade, dom vet när dom ska hem till mig och vi anpassade situationen. Jag hade bara någon enstaka som hade katt, de hade helt separata kläder och framför allt helt separata skor. För det är strumporna som drar med väldigt mycket allergener, säger Bodil Berggren.

Hur ska man lösa det här?

Med hemtjänst har jag svårt att se att det går att lösa.

Bodil sätter nu sitt hopp till att hon återigen ska få personlig assistans via Försäkringskassan.