Lördag 6 oktober 2018

Fågelhöst på Stora Fjäderägg och ovanliga fiskar utanför Lysekil

På lördag besöker vår fältreporter Thomas Öberg ön Stora Fjäderägg utanför Umeå. Det är en karg fyrplats - men den älskas av flyttfåglar på väg söderut. Vid den här tiden på året kan det också dyka upp en del ovanligheter och vi tittar lite extra efter dem förstås.

I sändningen medverkar bland andra ringmärkarna Andreas Garpebring, Anna Hallmén och Maja Agnemo, och Fjäderäggskännaren Åke Sandström.

Det är inte bara fågelskådare som letar rariteter på hösten. Det är även en bra tid för att få syn på ovanliga fiskar. Reporter Sanna Ekstedt Larsson dyker ner vid Släggö i Lysekil tillsammans med marinbiologen och dykaren Anders Salesjö för att spana efter färgglada fiskar som är på tillfälligt besök. Som till exempel mullen, en liten silverfärgad fisk med markerade röda streck längs med sidorna.

Det går också finfint att leta arter precis just där man är. Som Mats Ottosson gör i veckans kråkvinkel. Han har bestämt sig för att göra en lista över precis varenda art han kan hitta vid sin stuga - en vuxenlek som gör att världen växer.

Och förra lördagen flög en större beckasinsnäppa in över Halland. Jenny Berntson Djurvall fick in den i kikaren och pratade med några av de lyckliga som kryssat den.

Ja, skattjakten löper som en röd tråd genom programmet. Och många är de som letar efter guldkornen i svampskogen. I sjätte avsnittet av vår podd Svampgalen handlar det om svampar som den kräsne experten Patrick Björck faktiskt gillar att äta.

Programledare är Jenny Berntson Djurvall.