RECENSION - LITTERATUR

Ett ilskegråtande ljudspår till undergången

2:41 min

Poeten Fredrik Nyberg debuterade med "En annorlunda praktik" - nu ges hans åttonde diktsamling ut, "Offerzonerna", och den rymmer både klangspel och kakofonier. Martina Lowden har läst.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Offerzonerna
Författare:
Fredrik Nyberg

Det låter om Fredrik Nybergs språk. Ljuden känns i munnen när jag läser, tunga och käkmuskler aktiveras. Metriken mal och spretar, versala rader skriker, frasrefränger blir öronmaskar, stavelser samklingar med varandra. Men "Offerzonerna" är inte en bok där orden är sin egen värld och sig själva nog. Istället pekar språket utåt, på oss, på en sam– eller framtid där zon efter zon blir obeboelig, där de flyende offras, och floran, och faunan.

Offerzonernas verklighet har vardagliga inslag, men drar mer åt saga. Tänk er en sån där karta längst fram i en äventyrsbok för barn, där blommor, monster och bostäder ritats in i oskalenlig storlek. Här rör sig skuggriddare och skogspälsdjur, men också en pappa och två barn. Somliga lever i burar, bon, palats eller tält, andra vandrar, får inte stanna någonstans. Landskapet och vädret är statt i ständig förändring. Tänk er en apokalyptisk omgång av Bondespelet, där alla händelsekort innehåller katastrofer: skogsbrand, översvämning, missväxt, artdöd.

Det stora med boken är ändå inte språket och inte världsbygget, snarare hur båda fullständigt genomträngs av raseri och rädsla. Ibland uttalas känslorna, i rader som "oron spikar och sågar" och "mitt hjärta slår med knutna nävar", oftare gestaltas de. Ja, oron är bokens urverk, ett inre balanshjul som driver den framåt. De två barnen hanterar ångesten med tvångsmässiga lekar, pappan gör det med lådvin och språk – ett språk som först är hårt sammanhållet av rim, rytm och radantal, men som för varje ny svit i boken rör sig allt närmre sönderfallet. ("Tänk om allt gick sönder / och blev rättvist" står det på ett ställe, jag vet inte om det är en förhoppning eller en förtvivlan.) "Offerzonerna" är musik, en hjärtängslig vanmaktsmusik och ett ilskegråtande ljudspår till undergången. Jag älskar den.