Svårt med ögonkontakt kan bero på hur hjärnan fungerar

2:21 min

Många med autismdiagnoser kan ha svårt att titta andra människor i ögonen. Samtidigt kan det anses oartigt att undvika ögonkontakt.

Personer med autismdiagnoser kan ofta titta på något annat när de pratar med någon. Det kan leda till missförstånd, för ute i samhället kan ögonkontakt anses vara väldigt viktigt.

När vi hälsar på nån anses det ofta artigt att också se den man hälsar på i ögonen. Annars kan det verka ohyfsat, som att man inte bryr sig. Men det behöver alltså inte alls vara så.

Kan inte rå för att det är svårt

En del klarar bara inte av ögonkontakt. Och det beror på hur hjärnan fungerar, berättar Sofia Samuelsson som är psykoterapeut:
– Man kan inte säga att människor som har svårare med ögonkontakt, människor som har autism eller asperger, de är ju inte ohyfsade människor. Utan det handlar ju om att man inte fixar det i just den stunden. Det innebär inte att man är ohyfsad på något sätt, säger Sofia Samuelsson.

Behöver fokusera på att lyssna

Personer med autismdiagnoser som Asperger kan ha svårt att både ha ögonkontakt och samtidigt tänka på vad personen de pratar med säger:
– Ja, väldigt många som har asperger har problem med att ha fokus på många olika saker, det har vi ju alla egentligen, svårt att koncentrera oss på flera saker samtidigt. Ögonkontakt är ju en av de saker som finns i autismspektrat, som gör det svårare för dem att hålla ögonkontakt samtidigt som man lyssnar. Och det är något som är viktigt att vi alla har en medvetenhet om, säger Sofia Samuelsson

Passa på att prata i bilen

Särskilt när man pratar om allvarliga saker kan det kännas skönt att få titta på något annat än den vi pratar med. Så är det för de flesta människor, inte bara för personer med autism. Sofia Samuelsson tycker att en del saker faktiskt kan gå lättare att prata om när man åker bil tillsammans. För i en bil sitter man ju inte mittemot varann
och då kan man välja att vika undan blicken och istället titta på vägen:
– Ja, jag tror att ganska många kan uppleva det att om man har något viktigt man vill prata om så är bilen skitbra. För dels är det ju svårt att smita från bilen och sen så är det ju ibland lättare att prata om sådant som är jobbigt när man inte tittar på varandra. Du lyssnar ju oftast kanske mer koncentrerat om du inte tittar i ögonen också, säger psykoterapeuten Sofia Samuelsson till P4 Kristianstad.