Vad betyder ett inställt Nobelpris? (2018-10-04)

9:52 min

Torsdagen i Nobelveckan brukar innebära att litteraturprisets mottagare tillkännages. Men inte i år. Förläggarna Daniel Sandtröm och Nina Eidem berättar om prisets betydelse.

Efter Matilda Gustavssons DN:s artikel förra hösten där den numera dömde Kulturprofilen med kopplingar till Svenska akademien, beskylldes för sexuella övergrepp, trakasserier och våldtäkt, följde en turbulens som kulminerade i våras när Akademien valde att ställa in årets pris på grund av avhopp och som man själva skrev "ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden". Något som gör årets Nobelvecka annorlunda i jämförelse med hur det brukar vara.

I vanliga fall brukar våra gäster den här dagen prata om årets nobelpristagare. Men i år blir det inte något nobelpris - hur känns det?

– Det är naturligtvis tråkigt. Det är en stor händelsen för branschen som vi inte är med om i år, men det hade varit otänkbart att dela ut ett pris, säger Nina Eidem som är förläggare på Natur & kultur och fortsätter:

– Men jag tror att den större berättelsen är att vi är inne i en upphandling om normer, som möter en gammal struktur. Vi kan analysera det delvis när vi genomlever det, men vissa grejer kommer att klarna efteråt, säger hon.

Vilken betydelse har nobelpriset för hur man ser på litteratur eller vilken position litteraturen har i samhället?

– Ett nobelpris garanterar att litteraturen en dag om året står i absolut centrum. Världen vet om att det är litteraturens dag. Nu är det kanelbullens dag istället. Den symboliska betydelsen för den här dagen ovärderlig och det tror jag att man behöver hålla i minne. Litteraturen behöver sina dagar, säger Daniel Sandström och fortsätter.

– När någon får Nobelpriset kommer folk nästan som på signal att leta upp ett författarskap och sätta sig in i det. Det är en av de få tillfällen som en bred publik anstränger sig att tränga igenom något man annars inte hade köpt. som man försöker tränga sig i det, som man inte hade gjort innan. Ta Svetlana Aleksijevitj till exempel. Att en stor läsekrets upptäcker hennes författarskap ökar den litterära kompetensen i nationen. Plötsligt har du testat något du inte hade testat annars.Att vidga den litterära offentligheten och... är jätteviktig.