Angela Carters feministklassiker blir opera i "Tristessa"

26 min

I helgen är det urpremiär för Operan Tristessa på kungliga operan i Stockholm som bygger på Angela Carters roman "Den nya Evas Passion" från 1977. P1 Kultur har träffat två av upphovspersonerna.

Det är en kultförklarad och skruvad klassiker som var väldigt kontroversiell när den kom ut. Något som många tycker att den fortfarande är. Handlingen kretsar kring Evelyn, en ganska otrevlig man som är besatt av filmstjärnan Tristessa. Hans dåliga beteende gör att den underjordiska, fembröstiga, radikalfeministiska gerillaledaren Mother, straffar honom genom att operera om honom till en kvinna och döpa honom till Eve. Efter det följer en historia som lyfter upp frågor kring kön och könsroller med en stor dos fantasi och satir.

Varför ville ni just göra om Angela Carters roman till opera?

– Det började med att Torbjörn Elensky, som är librettist, skrev förordet till boken. Då kom han på idén att vi skulle göra en opera på det här. Det kändes fantastiskt, den är så skruvad och rolig att göra på scen, säger Jonas S Bohlin som är tonsättare.

Med i produktionen är också videokonstnären och skulptören, Ann-Sofi Sidén, som nu för första gången tar ditt arbete till operascenen och står för scenografin.

– Det som är roligt med just Angela Carters sätt att skriva är att hon har skapat en ny modell att skriva. Hon har gått tillbaka till sagan och folkloristiska myter, de är väldigt tydliga i boken och det fick mig att vilja jobba på den här produktionen, säger hon.

Är du nöjd med uppsättningen?

– Jag har aldrig någonsin känt mig så nöjd. Igår var det första gången på förberedande genrep att se allt sätta ihop. Det var fantastiskt. Med Ann-Sofie scenografi, regin. Det är ett sant allkonstverk. Man kan inte se hur det fungerar förrän man ser det och det var väldigt starkt, säger Jonas S Bohlin.