Unga inflytelserika kvinnor dödade i Irak

2:01 min

På kort tid har fyra unga kvinnor i Irak dödats, flera av dem skönhetsprofiler och influencers. Nu utreds om det finns ett samband.

Myndigheter i Irak utreder om det finns någon koppling mellan fallen av de fyra unga kvinnor som dödats i Irak på kort tid.

I veckan som gick dödades Tara Fares som bland annat var influencer och fotomodell.

Den kurdiska sångerskan och människorättsaktivisten Dashni Morad säger att dödsfallen väckt starka känslor.

– Det som hände Tara Fares tände gnistan till internationell avsky och jag hoppas vi kan använda det för att belysa de oräkneliga historier kring alla kvinnor som tas ifrån oss, säger människorättsaktivisten Dashni Morad.

Dagarna innan Tara Fares sköts ihjäl dödades kvinnorättsaktivisten Suad al-Ali. Några veckor tidigare dödades två skönhetsprofiler.

Nu utreder myndigheterna om det finns nån koppling mellan fallen och Iraks premiärminister har sagt att man får intrycket av att det finns en bakomliggande plan.

Dashni Morad berättar att hon som aktivist också blivit hotad, förnedrad och diskriminerad på grund av sitt kön.

– Det har varit en lång resa hit, med både ont och gott längs vägen. Det har gjort mig mer dedikerad till frågan om kvinnors och barns rättigheter i min region, säger Dashni Morad.

Ami Hedenborg på Amnesty International i Sverige:

– Det här beror både på fattigdom och en utbredd väldigt konservativ syn på könsroller och kvinnors ställning i samhället. Finns det då kvinnor som höjer rösten, på ett sätt som anses opassande, kan de förstås straffa sig på olika sätt, säger Ami Hedenborg.

Men Dashni Morad säger att hon vägrar vara rädd längre.

– Jag vill inte att det här ska skapa mer rädsla bland våra kvinnor. Det får inte stoppa deras aktivism eller deras rörelse, säger Dashni Morad.