Flyktingboende fick stängas efter kontroll

1:57 min

Ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Nacka fick stänga hastigt sedan Inspektionen för vård och omsorg, IVO, konstaterat att VD:n för företaget som drev boendet inte var lämplig.

Det handlar om ett boende i Nacka för ensamkommande flyktingbarn som öppnade i januari 2016. Året därpå skärptes kraven på de som drev sådana boenden.

När IVO, Inspektionen för vård och omsorg, gjorde en lämplighetsprövning av personerna i företaget som driver boendet konstaterade de att ägaren och VD:n för det här företaget, i sitt andra företag, haft flera betalningsanmärkningar och skulder till Kronofogden.

Myndigheten ansåg att ägaren var olämplig. Nacka kommun fick hastigt stänga boendet tidigare i år och hitta nya boendeplatser till de 21 boende.

Nacka kommun hade alltså inte gjort en tillräckligt noggrann kontroll av ägarna bakom bolaget.

– Inför en upphandling gör vi alltid en kreditvärdering av företaget, men däremot inte företrädare bakom företaget. Och när upphandlingen gjordes av det här boendet var det inga anmärkningar på företaget som sådant, säger Frida Plym Forshell, arbetsmarknadsdirektör i Nacka kommun.

Hon påpekar att kommunen kontrollerat verksamheten på boendet som då inte haft några anmärkningar.