Socialtjänsten väcker oro hos föräldrar

1:58 min

Bara ordet socialtjänst skrämmer många nyanlända föräldrar. Så under hösten hoppas man i Linköping kunna informera föräldrarna bättre.

– Många som kommer nya till Sverige är oroliga för att man ska bli anmäld till socialkontoret. Man är väldigt rädd för till exempel hur ska man uppfostra sina barn så man inte blir anmäld, säger socionom Ingela Urdell på Råd och stöd i Linköping som jobbar med den nya föräldrakursen.

– Få man till exempel skrika på sina barn? Får man bli arg på sitt barn och vad händer om jag blir anmäld? Det har vi märkt är en viktig fråga för dem som kommer nya.

Tyngdpunkten i den planerade kursen ligger på anknytning och relationer mellan barn och föräldrar och utbildningen är en specialversion av en kurs som kommunen erbjuder alla föräldrar.

Frågan bland nyanlända om socialtjänstens roll inte ny. Kommunens så kallade brobyggare ute i bostadsområdena larmade för flera år sedan om att många nyanlända är oroliga och osäkra i sin roll som barnuppfostrare, eftersom det finns en utbredd rädsla för att socialtjänsten ska ta hand om deras barn.

Kommunpolitiker lovade då bättre information. Men fortfarande finns rädslan kvar. Det har bland andra Sherin Barwari Bala, från Irak, märkt. Hon säger att enbart ordet socialen eller soc väcker obehag hos många.

– För de vet inte riktigt hur det funkar och vad har man rätt till som förälder i att sätta gränser.

Själv valde hon tidigt att prata svenska med barnen ute på stan.

– De här två-tre orden jag kunde på svenska använde jag så att de som var runt omkring förstod vad jag menade. För när jag tar det på kurdiska så kanske folk tänker "oj vad hon är arg". 

Socionom Ingela Urdell tror på det förebyggande arbete som en föräldrautbildning kan ha - som den som planeras för nyanlända. Även om effekten av det kan vara svår att fastställa.

– Kan man skapa trygghet hos de här föräldrarna så hjälper det ju till i föräldraskapet och så undviker vi de här större problemen längre fram. Och det är ju väldigt svårt att mäta i ören och kronor.