Kravet: Avvakta inte med viktiga utredningar

2:30 min

Nu framförs krav på att Stefan Löfvens övergångsregering snabbt ska skicka ut viktiga utredningar på remiss – i stället för att avvakta i det osäkra parlamentariska läget.

Det gäller till exempel den så kallade blåljusutredningen.

– Jag har stor förståelse för att övergångsregeringen verkligen vill luta sig tillbaka, men det är en så total, bred enighet, vill jag påstå, även i det nyvalda justitieutskottet att här bör man kunna få grönt ljus, säger Johan Pehrson, som är Liberalernas rättspolitiske talesperson.

När tycker du att det bör skickas på remiss då?

– Så fort man har fått ordning på papperen så kan man ju ta detta.

Det var förra veckan som den så kallade blåljusutredningen överlämnade sitt slutbetänkande till justitieminister Morgan Johansson. Ett av förslagen är att polisen ska ges större möjligheter att kroppsvisitera personer som tas in till förhör.

I måndags tog civilminister Ardalan Shekarabi emot förslaget till en ny modell för kommunal skatteutjämning. Det innebär att glesbygden får mer pengar, och storstäderna mindre.

Men när myndigheter, organisationer och andra berörda – i en sedvanlig remissrunda – ska få tycka till om de här förslagen är oklart. Skälet är att statsminister Stefan Löfven har avsatts och nu leder en övergångsregering. Mycket talar för att den kommer att sitta längre än vad som är vanligt.

En övergångsregering "är inte hindrad att remittera förslag, men bör ha ett försiktigt förhållningssätt", säger Ardalan Shekarabi i en skriftlig kommentar till Ekot. Han utesluter dock inte att kostnadsutjämningsutredningens betänkande kan komma att skickas ut på remiss.

Men Kristdemokraten Bengt Germundsson – som är kommunalråd i Markaryd och har suttit med i referensgruppen – tycker att det är viktigt att processen inte fördröjs, bara för att Sverige har en övergångsregering.

– Det här är ju jätteviktigt. Utjämningssystemet berör ju alla Sveriges kommuner, regioner och landsting. Här finns ju en hel del snedsitsar, som utredaren nu föreslår ska rättas till, och det är ytterst angeläget att man genomför den här remissrundan så snart som möjligt.

Så när skulle du vilja att det här remitterades?

– Omgående, säger Bengt Germundsson.

Även den så kallade blåljusutredningen bör alltså snabbt skickas på remiss, anser Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson, och i går tog han upp frågan i justitieutskottet.

– Det är viktigt att vi kommer framåt med den här lagstiftningen, oavsett hur regeringsfrågan faller ut.