Flensbo åtalas för hets mot folkgrupp

1:24 min

På torsdagen väcktes åtal mot 17 personer, bland annat en man från Flen, med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Åtalet rör brotten våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp vid bokmässan i Göteborg förra året.

Den 22-årige mannen är tidigare dömd för våldsamt upplopp i samband med att händelserna i Kärrtorp december 2013 då han tillsammans med andra högerextremister våldsamt angrep en fredlig demonstration.

Enligt åtalet ska mannen ha stått i det främre ledet och tryckt upp meddemonstranter med plastsköldar mot polisen trots polisens uppmaningar att backa.

Kammaråklagare väckte åtal mot 17 personer för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.

Personerna har kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, enligt Åklagarmyndigheten. De var kvar på platsen efter demonstrationen under bokmässan 2017 och är nu misstänkta för brott.

Åtalet för våldsamt upplopp bygger på att personerna har gått i förenat angrepp mot framförallt polis, enligt åklagare och förundersökningsledare Jonas Martinsson

När det gäller åtalspunkten hets mot folkgrupp är det flera moment som ligger till grund för den misstänkta brottsligheten, enligt Martinsson.

– Man spritt ett meddelande och anspelat på ras, hudfärg och ursprung. Det här förknippas, menar jag, med 30 och 40-talets nationalsocialism eller nazism. Man har gjort det genom att ha kläder med tyrrunan på. Kläderna har varit uniformsliknande och gett ett militäriskt intryck. man har dessutom burit fanor och sköldar med  med tyrrunan, säger han.

Dessutom har det ropats "hell seger", och  många personer har burit plakat där välkända personer som pekas ut som förbrytare. Det har dessutom hållits ett tal där dessa personer pekas ut som folkförrädare, enligt åklagaren.