Anställda i Spånga-Tensta: "Hot tas inte på allvar"

1:51 min

Hot mot personal i Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning tas inte på allvar av chefer. Det säger flera anställda som P4 Stockholm pratat med.

Efter händelserna där två kommunhus i Tensta och Lunda sattes i brand och en annan verksamhetslokal för avhopparverksamheten beskjutits, berättar flera anställda om hur chefer under lång tid förminskat personalens upplevelse av hot och andra risksituationer.

– Att få skällsord tillhör vardagen men när de säger att de ska mörda en eller bränna upp förvaltningen finns det ingen stöttning alls från cheferna om hur man ska hantera hoten, säger en anställd som vill förbli anonym.

De vittnar också om att anställda mycket sällan får återkoppling om åtgärder vidtagits efter en incidentrapport. Stadsdelsförvaltningen har själv i intern kommunikation varnat för risken att alla fall av hot och våld inte rapporteras. 

– Det var en nyhet för mig och det är inte min upplevelse. Men hot och liknande frågor är jätteviktiga frågor som vi måste hantera, säger Per Kjellander, stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta.