Brott

NMR-demonstrant från Aneby åtalas efter bokmässan

1:27 min

17 män med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen åtalas för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp under bokmässan förra året.

Mannen är i 35-årsåldern och är sedan tidigare dömd för bland annat narkotikabrott och skadegörelse.

Personerna som åtalas har koppling till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, enligt Åklagarmyndigheten. De var kvar på platsen efter demonstrationen under bokmässan 2017 och är nu misstänkta för brott.

– Personerna är hemmahörande i hela Sverige, på totalt 17 platser, säger åklagare och förundersökningsledare Jonas Martinsson till Ekot.

Åtalet för våldsamt upplopp bygger på att personerna har gått i förenat angrepp mot framförallt polis, säger Martinsson.

– Moment som ingår i bedömning är att man har burit skyddsutrustning, med hjälp av sköldar tryckt först mot journalister, sen mot polis. Man har använt fanor som tillhyggen mot polis, säger han.

När det gäller åtalspunkten hets mot folkgrupp är det flera moment som ligger till grund för den misstänkta brottsligheten, enligt Martinsson

– Man spritt ett meddelande och anspelat på ras, hudfärg och ursprung. Det här förknippas, menar jag, med 30 och 40-talets nationalsocialism eller nazism. Man har gjort det genom att ha kläder med tyrrunan på. Kläderna har varit uniformsliknande och gett ett militäriskt intryck. man har dessutom burit fanor och sköldar med  med tyrrunan, säger han.

Dessutom har det ropats "hell seger", och  många personer har burit plakat där välkända personer som pekas ut som förbrytare. Det har dessutom hållits ett tal där dessa personer pekas ut som folkförrädare, enligt åklagaren.