Tufft ekonomisk läge inför kommunernas delårsrapporter

1:17 min

Under tisdagen presenteras kommunernas delårsrapporter och flera kommuner kommer att presentera ett underskott.

Det ekonomiska läget ser dåligt ut i flera av kommunerna i Västernorrland. Siffrorna blir officiella i kommunernas delårsrapporter som presenteras under tisdagen men känt är att flera kommuner går mot ett underskott i år.

2018 har varit ett ekonomiskt väldigt tungt år.

Örnsköldsviks kommun går mot ett resultat på nära 40 miljoner kronor mindre än vad man budgeterat för. Efter nio år med överskott i den kommunala verksamheten går nu Timrå kommun mot ett ekonomiskt underskott för verksamhetsåret 2018.

Kramfors, vars ekonomi har varit omskriven, gör ett ännu sämre resultat än förväntat. Härnösand och Ånge är de kommuner som går bäst och Sollefteå jobbar hårt för att sluta på plus efter en dålig prognos. 

– 2018 har varit ett ekonomiskt väldigt tungt år. Det såg inte så bra ut från början men sakta men säkert har det blivit bättre och man har vidtagit åtgärder för att närma sig ett nollresultat, berättar Niklas Nordén som är ekonomichef på Sollefteå kommun.

Det finns olika orsaker till att resultaten blir sämre i kommunerna. En stor orsak i framförallt kustkommunerna är snön som föll förra vintern. I inlandskommunerna nämner man de minskade skatteintäkterna och ökade utgifter i socialnämnden som bidragande orsaker.