"Det finns hopp om att klara 1,5 graders målet"

2:07 min

Det går att hålla den globala temperaturökningen till 1,5 grader med hjälp av stora energiomställningar, enligt en av medförfattarna till klimatpanelen IPCC:s kommande rapport.

Natten till måndag släpper FN:s klimatpanel sin specialrapport om effekterna av 1,5 graders uppvärmning och om det överhuvudtaget är möjligt att stanna vid den temperaturökningen.

– Huvudbudskapet är att det fortfarande finns hopp, säger en av rapportens medförfattare Richard Klein, forskare vid Stockholm Environment Institute, och medförfattare till ett av rapportens fem kapitel.

Det kan gå att hålla den globala uppvärmningen till 1,5 grader över förindustriella nivåer, men det krävs enorma och omedelbara andragningar, säger Richard Kleine, som varit involverad i FN:s klimatpanel IPCC:s arbete sedan mitten på 90-talet.

I år är han medförfattare till ett av de, enligt honom själv ovanligt långa kapitel som utgör klimatpanelens "specialrapport om effekterna av 1,5 graders uppvärmning".

Rapporten beställdes i samband med klimatmötet i Paris 2015 och IPCC-författarna har haft rekordlite tid på sig att hinna klart den stora vetenskapliga sammanställningen av 6000 forskningsartiklar. Och när det ska gå fort hinns texten ofta inte kortas, enligt Richard Kleine.

På måndag förväntas alltså sammanfattningen av rapporten, som både handlar om huruvida målet kan nås och vad effekterna av 1,5 graders uppvärmning förväntas bli i jämförelse med 2 grader.

– Det som är klart är att utsläppen av växthusgaser måste minska direkt och även sugas ut från atmosfären och lagras med ny teknik. Det handlar om investeringar och internationella samarbeten vi inte varit med om tidigare, säger Richard Klein.