Litteraturpriset saknat både av förläggare och författare

1:26 min

Idag skulle Nobelpriset i litteratur egentligen delats ut. Författaren Tomas Bannerhed och förläggaren Svante Weyler besökte under dagen Karlstad för att prata om det uteblivna priset.

Det delas som bekant inte ut något nobelpris i litteratur i år. Det innebär att  torsdagen, då priset skulle ha delats ut, blir lite annorlunda mot hur den brukar vara för människor i bokbranschen.

– Det är en sorgens dag att litterauren inte får den uppmärksamhet som Nobelpriset brukar skänka åt boken, säger Tomas Bannerhed och fortsätter:

– Det brukar ju vara rena julafton, när man talar om viktiga saker som böcker och litteratur. Idag blir det istället tal om akademien och dess interna svårigheter.

Förläggaren Svante Weyler menar att dagen då pristagaren tillkännages brukar kunna vara en mycket viktig dag.

– För ett enskilt förlag kan det här betyda en underbar framtid flera år framåt, stora och små förlag är det lika viktigt för, säger Svante Weyler.

– Vi pratar om en hotande förlust, om priset inte kommer tillbaka, av en dag då alla människor var tvungna att lyssna till en författare som många känt till men många inte känt till, och tänkt att det där är viktig litteratur.

Både Tomas Bannerhed och Svante Weyler hoppas att priset ska kunna komma tillbaka.

– Om de kan reparera det här och återvinna förtroendet för akademien så kan priset återfå sin glans tror jag, säger Tomas Bannerhed.

– Jag tror att den här akademien kommer att samla sig. De fattar att de har så vansinnigt mycket att förlora, och de förstår att vi har så mycket att förlora, avsöutar Svante Weyler.