Ekot på plats i Indonesien

Tiden börjar rinna ut för tsunamidrabbade Sulawesi

1:41 min

Över 1 400 människor har bekräftats omkomna, mer än 2 500 är skadade och ännu saknas flera hundra personer. I jordbävnings- och tsunamidrabbade området på ön Sulawesi börjar nu tiden rinna ut för att hitta några fler överlevande i rasmassorna.

Indonesiska katastrofmyndigheten sa idag att efter i morgon, fredag så räknar man inte med att hitta fler överlevande efter skalven och tsunamin som drabbade ön Sulawesi för snart en vecka sedan.

Det betyder också att man räknar med att antalet offer i katastrofen kommer att stiga. Samtidigt går räddningsarbetet långsamt. Det är bristande logistisk samordning som pekas ut som det största problemet.

I morgon öppnar flygplatsen i Palu för de första reguljära flygningarna här ifrån Jakarta. Det är stor efterfrågan på biljetter till flygresorna. Många oroliga anhöriga köar för att få biljetter till flyget.

De vill hem till sina byar i Palu området för att själva söka efter familjemedlemmar som inte har hörts av sedan katastrofen. Samtidigt vill många lämna området eftersom det i stort sett inte finns någonting kvar av Palu.

Det kommer nu i kväll lokaltid uppgifter om att elen har kommit tillbaka i vissa områden. Men det råder fortfarande stor brist på vatten och mat i området att de indonesiska myndigheterna har beslutat att mer eller mindre tillåta plundring av de få affärer som fortfarande finns kvar i Palu.

President Joko Widodo har lovat att de drabbade affärsinnehavarna ska få ersättning för varorna. Det uttalandet får han nu kritik för i Indonesisk media.

Flera politiska kommentatorer här säger att presidenten nu tar enkla poänger och utnyttjar katastrofen i eget syfte. Kampanjen inför det indonesiska presidentvalet valet nästa år startade officiellt i förra veckan.